Τι εννοούμε λέγοντας Πούρα Του Νέου Κόσμου?




Πριν 25 χρόνια όταν ακούγαμε  το όνομα ¨πούρα¨ το μυαλό μας πήγαινε στην Κούβα.
Η εισαγωγή πούρων για την Ελλάδα γινόταν από την κ.Μπαλλή και μπορούσες να βρεις μόνο Πούρα Κούβας και κάποια Πούρα της Davidoff.


Τα τελευταία χρόνια η Δομινικανή Δημοκρατία (Άγιος Δομήνικος) , η Νικαράγουα , η Ονδούρα και άλλες χώρες έχουν δώσει ιδιαίτερη σημασία στην καλλιέργεια , την παλαίωση (αποθήκευση) των φύλλων καπνού όπως και στην παραγωγή αξιόλογων πούρων.
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πολύ καλή βαθμολογία από τους λάτρεις (aficionados) των πούρων παγκοσμίως και την αύξηση των εισαγωγών για την Ελλάδα μιας και στον χώρο της εισαγωγής μπήκαν νέες εταιρείες καπνικών προϊόντων.


Τα πούρα αυτών των Χωρών ονομάστηκαν Πούρα του Νέου Κόσμου ή Non Cuban Cigars .  


Η Davidoff  που εδρεύει στην  Δομινικανή Δημοκρατία  παρουσίασε την σειρά Winston Churchill - The Late Hour χρησιμοποιώντας καπνά παλαίωσης 6 μηνών στα καλύτερα βαρέλια Scotch Single Malt Whisky, ένα κατόρθωμα που κανείς δεν είχε δοκιμάσει πριν.
Τα φύλλα καπνού τοποθετούνται και πιέζονται σταθερά μέσα στα βαρέλια.
Καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται μέσα στα κλειστά βαρέλια, ο καπνός εισέρχεται στο στάδιο της ζύμωσης.
Για τους επόμενους 6 μήνες, ο καπνός απορροφά όλα τα αρώματα του βαρελιού και του ουίσκι τα οποία δίνουν τις γλυκές νότες και τη γεμάτη γεύση.
Μετά από αυτή την περίοδο, ο καπνός είναι έτοιμος για να χρησιμοποιηθεί από τους έμπειρους (rollers) για το τέλειο αποτέλεσμα πούρα χωρίς ψεγάδι με πολύ καλή καύση και εκπληκτικό τελείωμα.  



 Η Oliva από την Νικαράγουα που ξεκίνησε το 1886 την καλλιέργεια καπνών στην περιοχή Pinar del Rio της Κούβας  και είχε το μεράκι για την άριστη ποιότητα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πατρίδα της και ξεκίνησε την αναζήτηση για εδάφη παρόμοια με αυτά της Κούβας στην Νικαράγουα. Κατάφερε να παράγει τα πούρα της σειράς V Melanio με παλαίωση 5 ετών και άριστες κριτικές.



Η La Aurora που ιδρύθηκε το 1903 στην κοινότητα του Don Pedro της Δομινικανής Δημοκρατίας παρουσίασε τις σειρές  115 Anniversary Edicion , 107 Nicaragoua  και τελευταία την La Aurora 107 Ecuador με μίγματα εξαιρετικών καπνών από την Νικαράγουα και το Εκουαδόρ ως συμπλήρωση της παραγωγής της στον Άγιο Δομήνικο.  


Όσον αφορά στα πούρα Νικαράγουας είναι αξιοσημείωτο να αναφερθούμε στα My Father που ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα και διαπιστώθηκε ότι αρέσουν στους Έλληνες λάτρεις των πούρων , στα AJ Fernandez , στα Plasencia με μεγάλο εύρος τιμών (Epico , Plasencia Reserva , Reserva Original , Plasencia Alma) όπως και
στα El Viejo Continente    με εξαιρετική σχέση ποιότητας-τιμής.


Στην λατρεμένη Ονδούρα έχουν γίνει πολύ καλές προσπάθειες από την οικογένεια Mourtides (με τον Ανέστη Μουρτίδη εισαγωγέα των πούρων της οικογένειας στην Ελλάδα) που έχει παράδοση στον κλάδο του καπνού με αφετηρία την Μικρά Ασία και στη συνέχεια τον Καύκασο  ώσπου  στα τέλη του προηγούμενου αιώνα άρχισε να γεννιέται η ιδέα για την ανακάλυψη των πιο εκλεκτών καπνών και πούρων από όλο τον κόσμο.



Επίσης τα Πούρα  Ονδούρας  La Estrella επιλογή της Scandinavian Tobacco Group προορίζονται για τους καπνιστές που αναζητούν ένα καλό πούρο σε οικονομική τιμή.



Για το τέλος αφήσαμε από τον Άγιο Δομήνικο τα πούρα Macanudo , τα Principes (οικονομική σειρά υπό την επίβλεψη της La Aurora) , τα Santiago και τα Vegafina.



Από την Νικαράγουα τα πούρα Cao , Drew Estate , Reposado , Joya De Nicaragua και Nub.



Από την Ονδούρα τα πούρα Don Tomas και τα Adornado.



Μπορείτε να δείτε όλα τα διαθέσιμα πούρα μας στον σύνδεσμο: https://smokamber.gr/poura?fq=1&limit=100
                                                                               Καλές απολαύσεις!