Το Κομπολόι είναι ένα ιδιαίτερα αγαπητό αντικείμενο για πολλούς με μεγάλη ιστορία.

Το Όνομα...

Κομπολόι... Μία λέξη που δεν μεταφράζεται σε άλλες γλώσσες. Ίσως η προέλευση της να έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα, όπου η αρχαία ελληνική λέξη κόμπος σημαίνει κρότος, θόρυβος.

Πράγματι, μοιάζει να είναι λογικό από τη στιγμή που η ιδιαιτερότητα του κάθε κομπολογιού σχετίζεται με τους διαφορετικούς ήχους που παράγουν οι χάντρες όταν συγκρούονται μεταξύ τους.

Έτσι, διαφορετικός θα είναι ο ήχος του Κεχριμπαριού, άλλος του Γιούσουρι, του Κόκκαλου ή των Ημιπολύτιμων λίθων.

Η Προέλευση...

Η χάντρα στην ιστορία της ανθρωπότητας, έχει χρησιμοποιηθεί κατά καιρούς από πολλές θρησκείες και κουλτούρες, όπως ο Ινδουισμός, ο Βουδισμός και το Ισλάμ, ως μέσο προσευχής. Το Κομπολόι λοιπόν αν και φέρει ελληνικό όνομα έχει ανατολίτικη προέλευση.

Λέγεται ότι στην Ελλάδα έφτασε την εποχή της Τουρκοκρατίας, όπου οι Τούρκοι πετούσαν το κομπολόι τους όταν έσπαγε μια χάντρα κεχριμπαριού.

Με την πάροδο των χρόνων έγινε πιο διαδεδομένο και άρχισε να χρησιμοποιείται από τους κοτζαμπάσηδες και τους ευκατάστατους δηλώνοντας την ανώτερη τάξη.

Στις αρχές του 20ου αιώνα το συναντάμε ως σύμβολο μαγκιάς στους περιθωριακούς και τους ρεμπέτες. Και κάπως έτσι αρχίζουν να δημιουργούνται και τα άκρως λαϊκά μπεγλέρια, που αρχικά αποτελούνταν από δύο μεγάλες χάντρες δεμένες σε μία τριχιά, επιτρέποντας έτσι στους νέους να κάνουν περίτεχνα κόλπα με το παίξιμό τους.

Η ποιότητα...

Υπάρχουν διαφόρων ειδών χάντρες που κατασκευάζονται από σπάνια υλικά την Βασιλεία όμως στον κόσμο του κομπολογιού την έχει το Κεχριμπάρι.

Το Κεχριμπάρι αποτελείται από απολιθωμένη ρητίνη κωνοφόρων δένδρων, που είναι θαμμένη για χιλιάδες χρόνια κάτω από τη γη και με την επίδραση της θερμοκρασίας σταδιακά στερεοποιείται.

Οι αποχρώσεις του ποικίλουν από το καφέ στο κίτρινο, σπανίως συναντάμε το κοκκινωπό ενώ ακόμη πιο σπάνια το πράσινο ή το μπλε Κεχριμπάρι. Τα περισσότερα Κεχριμπάρια περιέχουν εγκλείσματα από χώμα, υπολείμματα φυτών, ακόμη και μικρά σπονδυλωτά. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι όταν μιλάμε για ένα υλικό που βρίσκεται κάτω από τη γη για 40-50 εκατομμύρια χρόνια, η φροντίδα του πρέπει να είναι ιδιαίτερη καθώς και η αξία του είναι ανεκτίμητη.

Η ευαισθησία του Κεχριμπαριού και η διαδεδομένη χρήση του Κομπολογιού κατά τον 18ο και 19ο αιώνα οδήγησε των Αιγύπτιο Faturan, έπειτα από χρόνια μελέτη πάνω στη κατασκευή χαντρών να δημιουργήσει χάντρες χειροποίητες με μεγάλη περιεκτικότητα σε κεχριμπάρι, γιούσουρι, κολοφώνιο, βακελίτη και άλλα φυτικά υλικά.

Οι συγκεκριμένες χάντρες έχουν εξαιρετικά βελούδινη υφή και διαυγή ήχο.

Ο Αραβικός κόσμος από την άλλη στα τέλη του 17ου αιώνα δημιούργησε τις λεγόμενες χάντρες Sudurus με προσμείξεις από κεχριμπάρι, λιβάνι, κολοφώνιο, βακελίτη και άλλα φυτικά υλικά. Ζεστές στην αφή και απαλές στον ήχο, μερικές φορές φέρουν ζωγραφισμένα σύμβολα πιθανότατα θρησκευτικά.

Το Μαγικό Γιούσουρι... Άλλο ένα ιδιαίτερης ποιότητας Κομπολόι από μαύρο κοράλλι. Πολλοί του αποδίδουν μεταφυσικές ιδιότητες λέγοντας ότι προκαλεί καλή τύχη και αποτρέπει το κακό μάτι. Οι όμορφες μαύρες χάντρες από Γιούσουρι πολλές φορές διακοσμούνται και με άλλα υλικά, όπως το ασήμι, το φίλντισι, το κεχριμπάρι και το τυρκουάζ.

Και άλλοι ημιπολύτιμοι λίθοι και πετρώματα έχουν φημολογηθεί από την παράδοση για ιδιότητες καλής τύχης και ίασης. Ο κάθε ημιπολύτιμος λίθος έχει τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ έχει αναπτυχθεί ολόκληρη θεωρεία γύρω από τις ιδιότητες τους και το τι ταιριάζει σε κάθε άνθρωπο με βάση το χαρακτήρα του και αυτά που επιθυμεί να έρθουν στη ζωή του. Οι ημιπολύτιμοι λίθοι αποτελούν μια θαυμάσια πρόταση για αυτούς που θέλουν ένα οικονομικότερο κομπολόι με ιδιαίτερο ήχο και χάρη.

Στο smokamber.gr θα βρείτε ξεχωριστά Κομπολόγια, λογιών λογιών σε μοναδικές τιμές!!!