Έχετε αναρωτηθεί ποτέ από πού προήλθε το κομπολόι; Συμβολίζει κάτι ή αποτελεί μονάχα μια αγχολυτική συνήθεια για να ξεχνιόμαστε από τη δύσκολη καθημερινότητα, όσο χαλαρώνουμε ή διασκεδάζουμε;

Τι είναι το κομπολόι;

Πρόκειται για χάντρες περασμένες σε νήμα/ κορδόνι ή αλυσίδα και η ιστορία του ξεκινάει γύρω στο 500 π.χ. στη Βόρεια Ινδία.

Πως έφτασε στην Ελλάδα;

Αν και φημολογείται ότι τα πρώτα κομπολόγια είχαν δημιουργηθεί για λόγους θρησκείας στην Ελλάδα, φαίνεται να μην ισχύει ιδιαίτερα ως πληροφορία. Συγκεκριμένα, τα πρώτα κομπολόγια τα έφεραν οι Τούρκοι στην Ελλάδα με το όνομα «τεσπίχ»! Τα τεσπίχ τα χρησιμοποιούσαν για χαλάρωση (ή και προσευχή) και ενίοτε ως ένδειξη επιβολής και κύρους. Το κύριο υλικό από το οποίο κατασκευαζόταν ήταν το κεχριμπάρι.

Τότε, ξεκίνησαν και οι Έλληνες -κοτζαμπάσηδες- να χρησιμοποιούν στην καθημερινότητα τους το εν λόγω αξεσουάρ ως σύμβολο κύρους. Στη συνέχεια, ακολούθησε και η μεσαία τάξη, δημιουργώντας κομπολόγια με φθηνότερα υλικά όπως μαστίχες, βακελίτη, και λοιπές συνθετικές ριτίνες.

ι ανένταχτοι, οι μάγκες, οι κουτσαβάκηδες ξεκίνησαν να φτιάχνουν τα μπεγλέρια. Στην ουσία, δεν ήταν τίποτα άλλο από ένα κορδόνι με 16 χάντρες. Το χαρακτηριστικό του ήταν το σκοινί του που είχε μεγαλύτερο μήκος από αυτό των χαντρών αν τις βάζαμε σε ευθεία γραμμή.

Η συνέχεια έπεται με τη νεολαία, η οποία φτιάχνει το μπεγλέρι με 2 χάντρες περασμένες σε ένα σπάγκο και δεν δένει τις άκρες του, με αποτέλεσμα να μην σχηματίζεται το λεγόμενο στεφάνι. Το χρησιμοποιούν κυρίως για να κάνουν παιχνίδια με τα δάχτυλα του χεριού.

Το σύγχρονο ελληνικό κομπολόι αποτελείται από τα εξής μέρη:

1. Κορδόνι: είναι περασμένες όλες οι χάντρες, με μήκος μεγαλύτερο από το συνολικό όλων των χαντρών, και από αυτό που περισσεύει έχει το μέγεθος του πλάτους της παλάμης του ατόμου που το χρησιμοποιεί.

2. Χάντρες: το πλήθος τους υπολογίζεται πάντα με μονό αριθμό. Συγκεκριμένα, είναι πολλαπλάσιο του 4 συν 1.

*Σημειώνεται ότι κατά παραγγελία μπορεί να προστεθεί θυρεός, παπάς και φούντα. Επιπλέον, στην Smokamber προτιμούμε συνειδητά να κατασκευάζουμε το εν λόγω αξεσουάρ χρησιμοποιώντας κορδόνι διότι είναι πιο ανθεκτικό από την αλυσίδα, μαρτυρώντας παράλληλα την χρόνια φθορά του. Σε αντίθεση με την αλυσίδα (που όσο ακριβό μέταλλο και αν είναι/ πχ ασήμι) η οποία μπορεί απροειδοποίητα να σπάσει από το έντονο χτύπημα, αν είστε δυνατός παίχτης.

Το κομπολόι, εξακολουθεί με αμείωτο ενδιαφέρον να χαίρει μεγάλης αποδοχής μέχρι και σήμερα, λόγω του ότι λειτουργεί πλέον ως μέσο χαλάρωσης και «αντίδοτο» στο άγχος και το στρες!

Ελάτε στον προσεγμένο χώρο της Smokamber (Δευκαλίωνος 9Α, Λάρισα) προκειμένου να ανακαλύψετε μαζί μας την πλούσια συλλογή μας από χειροποίητα κομπολόγια η οποία συνεχώς ανανεώνεται, ικανοποιώντας τα πιο απαιτητικά γούστα.

Εναλλακτικά, επισκεφθείτε μας ηλεκτρονικά εδώ!